Kurz eura kvôli Grécku klesol pod 1,30 USD/EUR

16.02.2012 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 16. februára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes ráno kvôli neistote týkajúcej sa záchrany Grécka padol pod úroveň 1,30 USD/EUR.

V rannom obchodovaní sa euro predávalo po 1,2995 USD. Európska centrálna banka v stredu (15. 2.) stanovila referenčný kurz na 1,3092 (v utorok: 1,3169) USD/EUR.

Experti hovoria o zmene nálady na devízových trhoch. Do centra pozornosti sa opäť dostali slabiny európskeho riešenia gréckej krízy, uvádza sa v analýze Commerzbank. Preťahovanie o druhý balík pomoci pre Atény v celkovej hodnote 130 miliárd eur pokračuje. Na dohodu však už nezostáva moc času. Grécko totiž 20. marca musí splatiť dlhopisy v hodnote 14,5 miliardy eur a bez ďalšej finančnej pomoci zbankrotuje.

Podľa šéfa Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera by ministri financií eurozóny mali rozhodnúť o druhom záchrannom balíku pre Grécko v pondelok (20. 2.). Pri rokovaniach o pokračovaní pomoci sa však ukazuje rastúca nespokojnosť mnohých ministrov financií voči postojom Grécka k riešeniu krízy.

Informovala o tom agentúra DPA.
 

Vyberte región